Ce mă enervează, dom’le, precizarea asta cu “de casă” făcută după fiecare cârnat mai ochios (cam cât de pervers sună ce tocmai am debitat aici, în fața voastră, să ne vadă toată lumea?!) sau dulceață fără coloranți (hai c-am mai dres busuiocul, nooo?)! Că știm cu toții că fabrica cu malaxor și pectină artificială nu e acasă! Deci ce ne mai aburiți cu bunici, bunei, neveste cu șorțuri și măcelari prietenoși sau din contră, mitocani? Ce-i făcut de mână de om e rar, scump spre foarte scump și n-are întotdeauna etichetă.

Cum ar fi kebabul ăsta. Putem să-i zicem lejer “Nesimțire cu pătrunjel”, pentru că în primul rând este de porc (nu, nu zic că e urât el în sinea lui, ci că nu e kebab, practic, halal în niciun caz), are cam 50% pătrunjel și e făcut în formă de mici, nu tras în țepușă, cum îi place turcului (păi de ce credeați că se numeau niște lucruri – niște treburi… “moravuri turcești”, eee? ).

Ziceam, deci, că pătrunjelul e de bază. Două snopuri, să fiu mai exactă, plus o mână de mentă. Plus una de fistic. Hai să punem și carne, să nu fie chiar atât de cuvios. Să zicem, vreo 500g de porc cubulețe. Sare, Ras el Hanout și vrrrrum, vrrrrum la mixer până se toacă toate. Apoi pe grătar, apoi învelite-n scutece de wrap, tortilla sau altă lipie mai la îndemâna omului.

Daaaa, dar nu vă grăbiți să glojbiți încă! Carevasăzică, mai sunt niște șmenuri înainte de-a da pe gât prima îmbucătură. Mai întâi, se pune pe scutec niște pastă de ardei dulce. Mă rog, cine are sânge-n, poate să dea pună harissa din prima și să nu se mai încurce cu dulcegării.  Așaaaa! După care se așează frumos în mijloc vreo două-trei chifteluțe de formă dubioasă, dar gustoasă. Pe urmă, că tot mă pregătisem din timp cu cele cuvenite, pe deasupra se aruncă în neglije niște felii subțiri de vinete coapte cu sare și o urmă vagă de ulei. Urmează un scurt, dar necesar sacrilegiu: se reîncălzește totul la microundă (Eeei, gata! A trecut! Și nici măcar n-a durut atât de tare, nu?), apoi se garnisește wrapul cu niște salata verde și roșii chery direct din pungă sau din grădină, după posibilități. Se înfășoară strâns, se ține strâns cu două mâini și se înfulecă.

Și se derulează în minte, aleatoriu, asta.

Advertisements